Karriere: Om at sige op på sit første voksenjob.

I-quit-my-job

Som nogle af jer nok kan huske, så sagde jeg tidligere i år, mit faste job som projektleder op, for at søge ny udfordringer. Det var mit første voksenjob og jeg arbejdede i virksomheden fra 2010-2014, først som tilknyttet konsulent i opstarten og et halvt år efter som fuldtidsansat. På alle måder et godt job i en spændende virksomhed, der siden 2010 har udviklet sig helt ekstremt meget. Det var så spændende at være med til og den erfaring jeg fik med mig, kunne jeg ikke havde fået nogen andre steder. Men efter 4 år i samme virksomhed, var jeg ikke længere glad og det var faktisk så slemt, at jeg ikke var særlig god for virksomheden længere. Jeg var virkelig ikke en god medarbejder til sidst, det indrømmer jeg gerne.

Det var en svær beslutning og den var længe undervejs.. Det er vigtigt for mig at sige, for jeg vil ikke lyde forkælet og få det til at se ud som om, jeg bare var ægte “fuck the world-agtig-yolo-type”, der bare sagde mit job op, fordi jeg liiiige følte for det på den pågældende dag. Sådan var det slet ikke. Det var en lang proces og der var langt fra tanke til handling. Jeg opfordrer jer alle til at overveje den slags beslutninger rigtig grundigt, inden I springer ud i det :) “Man siger da ikke bare sit gode, velbetalte job op og da slet ikke i disse tider! Er du helt fra den?!” sagde fornuftigheds-Kia til mig hele tiden, mens min hjerne kørte på højtryk. Men jo mere, jeg tænkte på det, jo mere jeg snakkede om det med mine nærmeste, jo mere sikker blev jeg i min sag. Jeg hader at stå stille, jeg hader at tage til “takke” og min mavefornemmelse sagde mig, at jeg skulle væk asap. I forvejen havde jeg i slutningen af 2013 og starten af 2014 taget nogle ret vilde beslutninger, så hvis jeg skulle gøre det, så skulle det være nu – jeg havde lige solgt min ejerlejlighed, jeg boede til leje og havde et minimum af udgifter. Så en dag gjorde jeg det, jeg sprang ud i det. Jeg lagde min opsigelse på mit første voksenjob. Det var et kæmpe stort skridt for mig og det var som om en kæmpe byrde, blev taget af mine skuldre. Jeg kunne trække vejret igen. Troede egentlig det ville være omvendt – at jeg ville fortryde det ligeså snart jeg havde gjort det og ligge på mine grædende knæ og bede min chef, om at genansætte mig – men sådan var det slet ikke. Jeg var afklaret og var klar til at komme videre, selvom jeg slet slet ikke vidste, hvad der ventede mig derude. Følte mig dog meget modig og stolt af mig selv på trods af en lidt blurry fremtid..

Fra jeg lagde min opsigelse, til jeg fik et nyt job gik der 3 uger. Dvs. jeg fik et nyt job, mens jeg stadig sad i mit gamle job og kunne altså gå direkte fra det ene job til det andet. En stor luksus og egentlig en stor lettelse. Haha, mere modig var jeg alligevel ikke.. :) Jeg fik mit nuværende job på baggrund af min erfaring fra mit tidligere job, da jeg ikke er klassisk “skolet”, indenfor det felt jeg arbejder med nu. Jeg sidder pt. som account & relationship manager på et social media management bureau i København. Hvad jeg præcis sidder og laver i den stilling, vil jeg komme ind på i et senere indlæg.

Først et par gode råd til jer, der overvejer samme move og til jer, der står og skal til at søge job. Håber I kan bruge mine råd eller blive inspireret!

 • Hvis du står og skal lægge din opsigelse i dit nuværende job.. Overvej det grundigt, men lyt først og fremmest til din mavefornemmelse og dine omgivelser. Tal med din familie og dine venner om det.
 • Kig på din økonomi. Helt simpelt – har du råd til det? Har du optjent ret til dagpenge? Hvor længe har du “råd” til at være arbejdsløs? Både i forhold til bolig, forbrug og evt. lån. Er du klar til at gå på kompromis med dit nuværende liv og livsstil? Har du en plan B? Kan du tjene lidt dollars på noget løst arbejde, mens du søger? Jeg havde bloggen, som min backup plan, hvis alt gik galt eller hvis min jobsøgning ville tage længere end forventet. Min tanke var, at jeg ville kunne fokusere mere på min blog uden job og derved (forhåbentlig) tjene flere penge på den. Rimelig god plan B (og håbede faktisk også lidt på det – bare et par måneders “fri” og bloggerlife, I ved).
 • Få styr på dit CV. Fokuser på de rigtige ting og vær bevidst om dine erfaringer. Pep det op grafisk. Find en måde at skille dig ud fra mængden. Find inspiration i andres CV. Spørg dine venner om de vil sende deres.
 • Kig på dit netværk og dine ambitioner. Hvor vil du egentlig hen? Hvem kan du hive fat i?
 • Gør de “rigtige” mennesker opmærksomme på, du søger nye udfordringer og læg dit CV uopfordret alle de steder du vil arbejde. Lad dem vide, du er klar til at give den gas for netop deres virksomhed, fordi du synes de er seje. Da jeg sagde op i mit tidligere job, lavede jeg lange lister med steder, jeg gerne ville arbejde og hvis jeg kendte nogen der, sendte jeg dem en personlig mail med mit CV, så jeg var top-of-mind, når deres chef manglede en. De fleste (private) virksomheder vil gerne tale med folk, de har fået anbefalet af deres nuværende ansatte.
 • Opdatér din LikedIn og dine sociale kanaler. Den slags betyder noget i disse online tider. For mig var det helt essentielt i min jobsøgning, at alle sociale platforme var opdaterede og stod helt skarpt.
 • Læg dit CV, selvom der i jobopslag, er nogle krav der ikke lige passer på 100% på dig. I mit tilfælde manglede den rette uddannelsesmæssige baggrund på mange af de jobs jeg søgte. Men jeg kom alligevel til en hel del samtaler, fordi jeg kunne tilbyde noget, som andre kandidater ikke kunne.
 • I forlængelse af ovenstående. Tænk over: Hvad gør dig unik? Hvorfor skal en virksomhed ansætte dig fremfor andre? Det kan være alt fra unik erfaring, unik personlighed, en blog, et talent eller at man helt simpelt, er en god, loyal arbejdshest med den rette indstilling til jobbet.
 • Vær åben, når du søger job. Jeg tror ikke på, vi nogensinde finder en jobsituation, der er 100% drømmejobbet for os altid. Mest fordi vi jo alle ændrer os og det samme gør vores værdier i livet. Det er vigtigt at huske at et job, kan åbne døre til et ande job, som kan åbne døre til et tredje job and so on. At have voksenjob er en rejse og man skal jo starte et sted.
 • Grib chancer, hvis og når de byder sig. Måske skal du arbejde mere eller måske skal du lave noget du ikke er vant til? Måske er det nu, du skal blive selvstændig på fuldtid, som Emily? Måske er det nu, du skal gå ned i tid og have et job du normalt ikke vil tage, som Louise. Husk at de bedste ting måske sker, når man ser muligheder og ikke begrænsninger.
 • Hvad er dit bedste råd i forhold til jobsøgning? Eller at springe ud i at sige op i noget trygt og rart? Del gerne i kommentarfeltet.

Håber I kunne bruge det her indlæg og mine råd til noget? Overvejer at skrive mere om den slags, måske også vise jer mit CV, som jeg har fået meget ros for og mange samtaler på. Lad mig endelig vide, om jeg er helt off med den her slags indlæg.. :)

38 tanker om "Karriere: Om at sige op på sit første voksenjob."

 1. Laura

  Jeg synes, denne type indlæg er enormt spændende! Jeg går stadig på uni, men vi får konstant at vide, at vi skal tænke over fremtiden og jobmuligheder. Det er ret pres, men jeg synes også, det er virkelig spændende, så ja, gerne mere karriere!

  Svar
 2. Mette Glerup Kristensen

  Super fedt indspark! Står ikke lige nu og tænker at jeg skal skifte, men derfor er det jo stadig vigtigt løbende at opdatere, dygtiggøre sig og networke…

  Kom endelig gerne med mere i denne dur, gerne CV ideer og input… :)

  Svar
 3. Sabrina

  Jeg synes personligt at det er rigtig fedt med sådan et indlæg og der må meget gerne komme mere af den slags, det kunne også skønt hvis du ville vise dit cv, måske det kunne give lidt inspiration! Jeg står og er færdiguddannet om par måneder og skal til at søge job i stoooor stil, sådan nu ish. Så jo før jo bedre, jeg kunne virkelig godt bruge lidt inspiration til et lidt mere interessant cv og nogle flere tanker omkring emnet.

  Alletiders indlæg :-)

  Kh

  Svar
 4. Cecilie

  Ja tak til flere af denne slags indlæg – det er spændende og enormt relevant, især for mig, som snart er færdiguddannet og har snuset lidt til samme branche som dig. Det ville også være helt vildt cool, hvis du ville vise os dit CV.
  Derudover får du lige et thumbs-up til din nye blog. Du gør det satme godt!

  Svar
 5. Søs / Frk NV

  Kanon indlæg fyldt med god inspiration – også for os, som nu leder efter vores første voksenjob. Jeg er blevet fremlagt muligheden for en tidsbegrænset stilling hos mit nuværende studiejob, hvor jeg nu har været i 2,5 års tid. Jeg kender det ud og ind og har ansvarlig på lige fod med de enkelte fuldtidsansatte, der er. Derfor er jeg også lidt i tvivl, om det skal være der jeg sidder med mit første fuldtidsjob – mange af mine overvejelser afspejler dine, og jeg er gået lidt ind på at søge noget andet indtil de står klar med en egentlig kontrakt. Tanken om nye udfordringer er især hvad der spiller mig et lille puds, mens alle andre netop siger at jeg da endelig skal tage tilbuddet i tider som disse…

  Så mange overvejelser – så skide voksent altså ;)

  Svar
 6. signe

  Jeg har selv stået i samme situation som dig for ikke så længe siden. Jeg er uddannet designteknolog, og efter 2 års uddannelse sprang jeg ud i erhvervslivet og har siden været fuldtidsansat som designassistent i to forskellige virksomheder i en periode på 1,5 år, og har haft lidt forskellige praktikperioder hist og her også. Begge jobs kørte mig fuldstændig i sænk, og jeg er overbevist om at jeg ALDRIG skal tilbage til tekstilbranchen. Det er en erfaring som var utrolig hård at nå frem til (og på meget kort tid!) og den gav mig mange mentale knubs, men også en erfaring jeg ikke ville have været foruden. Jeg læser nu overbygningen til min uddannelse (kommunikation og mediestrategi), som åbner mange flere døre for andre brancher end lige tekstilbranchen. Mit bedste råd er som du også skriver at man skal tage nogle chancer, for det er den eneste måde hvorpå man finder ud af, hvad der egentlig er det bedste job for dig. Udover det anbefaler jeg at man er åben over for praktikperioder, evt. mens man er på dagpenge. Det giver dig erfaring på CV’et og det er noget rigtig mange virksomheder lægger vægt på i dag. Man skal ikke sidde (især ikke som nyuddannet) og forvente at det er nok bare at sende nogle ansøgninger ud – man er sgu nødt til også at vise at man virkelig gerne vil det. Og det har helt klart vist sig nyttigt for mig, at tilbyde “gratis” praktik (man har ret til 4-8 ugers praktik gennem sin fagforening hvor du så får dagpenge samtidig. Så helt ulønnet er det altså ikke), hvorefter jeg så i 2 af tilfældene så var så heldig at de gerne ville beholde mig bagefter. :-)

  Udover det er det PISSE vigtigt at man lytter til sig selv… Jeg synes ikke det kunne være rigtigt at jeg i starten af 20’erne allerede skulle gå ned med stress!! Og hvis vi ikke er flere der sætter foden i når virksomhederne presser os for meget, så kommer vi ALDRIG problemet til livs. Jeg var som dig ikke særligt nervøs i forhold til min indkomst fordi jeg trods alt havde muligheden for at læse videre og så have en indtægt i form af S.U.. Men jeg kan godt forstå det er sværere hvis man sidder i en ejerlejlighed eller et hus. Min egen sundhed og velvære kom i første række, og så var jeg pænt ligeglad med at jobs’ne ikke hænger på træerne i “disse tider”.

  Svar
 7. Line

  Jeg blev uddannet journalist for tre uger siden i dag, og det er sgu lidt en jungle derude, synes jeg – så HELT KLART JA til flere af disse indlæg! Det er ret fedt at høre, hvordan andre unge kvinder griber hele jobsøgningen/arbejdslivet an, når man selv ikke aner en skid. Og hvor fedt kunne det lige være, hvis du delte dit CV? MEGAFEDT! Især gad jeg godt se, hvad du mener med at peppe CV’et op grafisk. Det vil jeg gerne se eksempler på. Jeg har vist aldrig kommenteret her før eller på din gamle blog, men jeg elsker dit nye sted! Thumbs up herfra!

  Svar
  1. Kia Forfatter

   Hej Line,

   Tillykke med det! :) Spændende.

   Ja, synes også selv der er for lidt af den her slags indlæg målrettet “unge” kvinder, så må jeg jo gøre mit bedste.. :) Og tak for de fine ord.

   Svar
 8. Julie

  Jaaa, vil rigtig gerne se dit CV! Især det med hurtigt at skille sig ud (grafisk) kunne være fedt at få noget inspiration til! Det du beskriver er lidt samme følelse jeg havde da jeg i slutningen af 2.g var helt nede på bunden i rigtig mange aspekter af mit liv (trigget af den klasse jeg gik i), og pludselig fik tanken at jeg kunne skifte klasse. Det var et meget sent tidspunkt at finde ud af det på og jeg kendte jo alle på årgangen, så alle ville vide at jeg pludselig skiftede klasse – men det var bare det helt rigtige for mig. Det kan være meget svært at tage nogle beslutninger som ikke er mainstream, og hvor man ikke kan vide hvad udfaldet er- men hvis det føles rigtigt i maven har jeg lært at det er det eneste fucking rigtige at gøre.
  Føler mig meeeega inspireret til at kommentere på dine indlæg for tiden hahaha, ved ikke om det er for meget, men synes dine indlæg er blevet rigtig spændende!

  Svar
  1. Kia Forfatter

   Ej, det er rigtig sejt gjort! Og vi er helt enige – fuck hvad andre tænker, nogle gange skal man virkelig bare lytte efter i maven :)

   Og tusind tak for de fine ord! Sætter meget pris på dem :)

   Svar
 9. Sara

  Super godt indlæg!

  Mit bedste råd må være ikke at lade sig slå ud, hvis man får afslag. Jeg fik afslag på et studiejob, som jeg semi-gerne ville have, men endte med måneden efter at få tilbudt mit drømmejob. Set i bakspejlet tror jeg det er vigtigt at se hver chance, også de jobs, hvor man “kun” kom til samtale, som en mulighed for at øve sig og blive bedre til at præsentere sig selv. På den måde bliver man i sidste ende knivskarp, når man skal til samtale på drømmejobbet.

  Svar
  1. Kia Forfatter

   Det er faktisk også et rigtig godt råd! Tak for det. Giver dig helt ret – det er en rigtig god øvelse!

   Og tillykke med det nye job :)

   Svar
 10. Marie

  Hvor er det skønt at høre dine tanker om jobskifte, for det er virkelig et syvmilespring at tage. Tanken har ofte strejfet mig personligt, om jeg ikke bare burde springe ud i at skifte arbejde, mens jeg stadig er relativt ung, he he! Tror dog det pt. bliver ved tanken. Lidt tryghedsnarkoman er man vel altid…

  Svar
  1. Kia Forfatter

   De tanker kender jeg helt klart – men du skal selvfølgelig kun gøre det, hvis det giver mening på alle punkter :)

   Svar
 11. Cecilie

  Nej, disse indlæg er super spændende! Verdenen i dag handler ikke kun om gode karakterer, men networking, god inspiration og råd fra andre! Så tak fordi du vil dele det med os. Og dit CV ville da være en gave at se!

  Svar
 12. Maria

  Jeg vil da SÅ gerne se dit CV! Jeg synes, andre menneskers jobsøgningserfaringer, ansøgninger og CV’er er vildt interessant.

  Kh Maria

  Svar
 13. Maria Louise

  Spændende indlæg og modig beslutning – men du glemmer måske lige en lille ting: du havde sandsynligvis ikke været berettiget til dagpenge med det samme, fordi du selv sagde op (så er der nemlig en karantæne-periode på 3 uger, som man også lige skal have råd til) det kan jo være vigtigt for nogen :)

  Er heldigvis mega-glad for mit job, men har også været igennem hele møllen med løntilskud, vikariat osv, så jeg skal IKKE være arbejdsløs igen – og havde nok ikke lige været helt så modig som dig!

  Svar
 14. Pingback: Karriere: Mit CV og tips til din jobsøgning. - you better be fierce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *