Noget på sinde #1: Slutshaming.

insight_no-sluts-allowedNejjjj, er der en ting, der har hidset mig helt op i de sidste dage, så er det snakken omkring hævn-nøgenbilleder og den såkaldte “Viborg”-mappe, hvor der eftersigende ligger tusindvis af selfie-nøgenbilleder af piger i alle aldre. Mappen bliver fyldt op med nye billeder hele tiden og bliver delt på sociale medier blandt drenge og man kan ikke finde frem til bagmanden eller stoppe spredningen. Først og fremmest, FY FOR FANDEN. Secondly og nu kommer vi til den del, der hidser mig helt op og giver mig åndedrætsbesvær og får mig til at hyperventilere af vrede = Vores samfund og mediernes håndtering af dette, er jo heeeeelt gal. Budskabet er klart: “piger, lad nu bare være med at sende pikante billeder til jeres kærester”. Politiet opfordrer ligefrem til “unge piger, om “for guds skyld” at lade være med at tage intime selfies.” ARE YOU KIDDING ME? Troede vi i det mindste forsøgte, ja bare prøvede at udrydde den der satans slutshaming og victimblaming i vores samfund. Troede vi var for kloge, troede vi alle havde interesse i dette. Jeg er nok naiv. De her selfies er sendt i forelskelse, beruselse, ja jeg forestiller mig at de er blevet sendt, fordi pigerne stolede på de her drenge/mænd. Hell, nu siger jeg det. Jeg har sgu sendt min del pikante selfies til boyz igennem tiden. Jennifer Lawrence gør det! I kærlighed. I troskab. Fordi vi stolede på dem og måske elskede dem eller var forelskede i dem. Det allersidste, der skal ske i denne verden, er at disse drenge/”mænd” sender dem videre eller offentliggør dem. LIGEMEGET HVAD BAGGRUNDEN ER, OK? Der er i mine øjne nogle forældre derude, der sidder med drengebørn/voksne mænd og en opdragelse, der er gået helt ned af bakke. Det er sgu da basic opdragelse og lærdom. Du skal behandle dine medmennesker, som du selv vil behandles og kvinder er fucking GULD for du er kommet ud af en og de skal altid behandles sådan. Ja, INKL. hende den nederen fra parallelklassen eller hende den irriterende fra studiegruppen eller pigen, der var dig utro. Vær det større menneske, mand! Slutshaming er klamt og det skal stoppe nu. “Nåå, hun blev voldtaget i byen, det var nok fordi hun var fuld”. Nej vel? Av, vi mennesker er nogle kryb og jeg mister troen på os til tider. Og ja, jeg er sur. Over and out!

Ps. Som I kan se har jeg kaldt det her indlæg “Noget på sinde #1” fordi jeg planlægger flere af de her “stream of consciousness”-udbrud, omkring vores samfund fremover. Det kan I stole på. Jeg hidser mig nemlig alt for tit op over mange samfundsrelaterede emner. Nu skal I mærke det! Haha. Og evt. hidse jer op med mig.. Uiiiiishhhhhh! Stay tuned! Husker lige en smiley :) og et peace and love til alle selvfølgelig <3

36 tanker om "Noget på sinde #1: Slutshaming."

 1. Stinne

  Hvis man kunne indsætte emojis, ville jeg indsætte en ordentlig røvfuld klappende hænder!
  Så vigtigt og så rigtigt!
  Synes det er helt fair at man opfordre unge piger (og med ung mener jeg selvfølgelig også alle os unge damer i tyverne, haha) til at tænke sig om en ekstra gang før man sender det skide nøgen-selfie afsted. For – undskyld ordvalget – men nogle kvinder er fandme for dumme, altså! Fair at man sender et billede til sin kæreste/mand/whatever, men hallå. Har du kendt ham i en uge eller halvanden, så saml lige både ben og kameralinse.
  Ikke at det retfærdiggør, at han så må lægge det i en eller anden KLAM mappe på nettet, men lidt selvrespekt er da på sin plads, ik’? Det samme gælder mændene! Du kan umuligt respektere dig selv hvis du er klammo nok til at sige god for at udstille en godtroende sød pige på den måde!
  Selvrespekt FTW på en højhellig onsdag (indsæt fingre-peace-tegns-emoji).

  Svar
  1. Kia Forfatter

   Hej Stine,

   Er glad for du kan lide mit indlæg – men er ikke enig med dig. Jo til en vis grænse – selvfølgelig skal man altid tænke sig om – men det skal man også når man går over vejen eller drikker sig ned i byen. Der er konsekvenser ved alle valg. Ligesom kvinder også skal opdrages og vide at de er værdifulde og seje med tøj. Og at deres hjerner er sexy, alt det der..

   ..MEN igen, hvis man så vælger at gøre det her – at sende et hot steamy selfie til ham den søde fra klassen og han offentliggør det på sociale medier (uanset grunden) – så tilsidesætter jeg det personligt ligesom alle andre overgreb, hvor der er et offer. Det er pigen, der er offer for en psykopat-dreng med dårlige manerer og opdragelse og det er HANS ansvar at denne troskabstilkendegivelse ikke bliver misbrugt. Og det er hans forældres ansvar at deres søn kan styre det her. Punktum.

   Og tak for din kommentar.. :)

   Svar
  2. sandra

   “men nogle kvinder er fandme for dumme, altså! Fair at man sender et billede til sin kæreste/mand/whatever, men hallå. Har du kendt ham i en uge eller halvanden, så saml lige både ben og kameralinse.”

   Hej Stinne, hvordan kan du sige dig enig i hvad Kia skriver, og så komme med en udmelding, som den foroven? Det er vel fuldkommen ligegyldigt om man spreder benene efter halvanden uge, halvanden time, halvandet år – hvis man gør ting i et fortroligt rum, så må man antage at det bliver respekteret. At være offer for den her slags forbrydelse kan aldrig nogensinde være offerets egen skyld! Vi skal aldrig nogensinde lære piger at de skal beskytte sig selv imod ikke at blive delt på internettet eller imod at blive voldtaget, vi skal kun lære forbryderene at man ikke deler fortrolige billeder på internettet, at man ikke voldtager. Man kan sagtens have selvrespekt selvom man deler et frækt billede af sig selv med en fyr man knap nok kender, det kan jo være man selv blive tændt af det, det kan jo være af så mange årsager. Øv hvor bliver jeg trist over at læse sådan en fornedrende holdning.

   Svar
   1. Kia Forfatter

    Jeg er helt enig med dig, Sandra. På alle måder. Forsøger virkelig bare at være diplomatisk og åben overfor andres holdninger fx Stines.

    Men ja, du har helt ret. Håber Stine læser din kommentar. Tak.

    Svar
   2. Christine

    Jeg er ikke 100% enig. Selvfølgelig, kan det aldrig være piges skyld at disse ting sker, og selvfølgelig er det forbryderne den er gal med, men at sige at vi ikke skal lære at beskytte os selv – er naivt! Det, du snakker om, er en drømme verden, hvor alle kan stole på alle. Den verden, tror jeg personligt aldrig nogensinde vi vil få. Der vil altid være forfærdelige mennesker i verden.
    Efter min mening lyder det som om at du siger, at vi ikke engang behøver at have en pinkode på vores dankort – fordi vi ikke skal beskytte os selv mod forbrydelser. Man skal beskytte sig selv og ikke være naiv. Selvfølgelig skal man også kunne stole på andre mennesker, og hvis man stoler på en person så burde man også kunne sende pikante selfies, hvis det er det man har lyst til.

    // Christine // sephei.dk

    Svar
 2. Christine

  HØRT! Det er på rette tid at vi som samfund begynder at fokusere på det egentlige problem i sådanne sager – ikke de piger der sender billederne, men de drenge, der modtager dem og deler dem videre imod pigernes vilje!

  Svar
 3. Ida

  Preach!! Jeg er SÅ enig. Politiets og mediernes håndtering af den sag er fuldstændig skudt ved siden af. Kan blive så træt af at se, hvordan de her unge kvinder/piger bliver pålagt ansvaret for, at ANDRE mennesker bryder deres tillid ved at dele billeder, som sandsynligvis blev delt i al fortrolighed. Det er en helt skæv og uproduktiv vinkel at lægge på det her problem.

  Svar
 4. Charlotte

  Apropos: der bliver vist sendt en dokumentar på søndag om forholdene i Indien ang. voldtægt af kvinder. Det er vist baseret på interview med en voldtægtsmand. Har set få klip, og han fortryder åbenbart intet. Han mener faktisk, at det er kvindernes skyld, for de går jo rundt alene om aftenen?!
  Ved slet ikke om jeg vil kunne holde ud at se den… puha…

  Svar
  1. Kia Forfatter

   Åhhh, Indien. En heeeeelt skør historie, som jeg slet ikke kan rumme.

   Men tak for tippet! Jeg undersøger lige nærmere. Mon det er på DR?

   Svar
 5. Astrid

  Kommenterer ikke så ofte: men dette emne!
  Mit pis har været i kog lige siden jeg hørte om den såkaldte Viborg-mappe. Det er skammeligt at nogle unge drenge opfører sig sådan, og jeg tør vædde 1 million på, at havde de en søster eller måske senere fik en datter, så ville de ALDRIG ønske dette for dem. ALDRIG. Et billed delt med en kæreste eller flirt skal holdes som fra start: privat! Det er simpelthen så pinligt, at nogle unge drenge ikke har bedre opdragelse. Der er ingen undskyldning for dette.
  Husker tydeligt, da jeg som ung delte et lettere delikat billed med min daværende kæreste: jeg stolede jo på ham! Det skulle jeg ikke have gjort. Han prøvede at afpresse mig med billedet, at gøre mig ked af det ved at påstå, at andre havde set det. Efter et stykke tid med sms’er frem og tilbage, hvor jeg prøvede at forklare, at billedet skulle SLETTES, gav jeg op. Og så var det ikke sjovt længere… Jeg tror ikke, at alle drenge giver op så let, og derfor håber jeg også, at forældre, som har drenge, vil fokusere på, at de skal opføre sig ordentligt overfor piger. Og at de ikke skal dele sådanne billeder med hinanden!

  Svar
 6. Sus

  Hvad jeg finder mindst lige så forstyrrende er, at det fejes af som “drengestreger”. Seriøst? Hvad er det lige der gør, at drenge kan behandle andre som de vil? Gøre som de vil, uden konsekvenser? Drengestreger er når man limer låget på kaffedåsen fast eller ligger en pruttepude på en stol. Ikke deling af nøgenbilleder, vold eller voldtægt.

  Svar
 7. Heidi

  jeg er ikke enig med Stine, men så delvist, havde jeg en datter ville jeg prædike meget for at forebygge naivitet og sørge for hun ikke falder i fælden på en eller anden klamphugger, som ved at sige de rigtige ord får hende til at smide toppen og få nogle billeder han kan dele på skolen.

  Hvis det skete ville det stadig være klamphuggeren, der var idioten. Men det lidt det samme med Nigeria brevene, når gamle mor maugda har overført sin pensionsopsparing til et sort hul et udlokaliseret sted i Afrika, så der intet at gøre siger politiet og det er bare synd for maugda. Her ved vi også hvem den stygge ulv er, der er ingen tvivl om hvem er den dumme er, som deling af billeder (og der er hverken mor maugda eller pigen der sender billeder). Problemet er bare der intet at gøre siger politiet, vi kan finde lidt paragraffer, men der kommer ikke rigtigt til at ske så meget ud over det og skaden er sket.

  Jeg føler også det en forældre opgave at få piger til at tænke sig godt om og det handler ikke om slutshaming, men om at man som forældre ønsker det bedste for sine børn og det bedste for en pige ville være ikke at ende i en Viborg mappe. Jeg syntes straffen burde sættes op og generelt loven ændres, for loven er ikke gearet til helt at takle deling af nøgenbilleder. Hvis de endelig fandt ham aben der startede mappen, så kunne der selvfølgelig komme et fællessøgsmål…men det ville jo nok ende med en stor bøde han aldrig kunne betale og så ikke rigtigt så meget andet.

  Svar
 8. Malene Haar

  Amen..!! og JA TAK til flere af de her udbrud – samfundet har i den grad brug for disse debatter.. You go girl, we’ve got you back..

  Svar
 9. Trinee

  Jeg elsker ALT ved dette indlæg! Jeg synes, det er skammeligt, at man i sådanne situationer pålægger offeret ansvaret i stedet for personen, der har delt billedet. Desværre tror jeg bare ikke, at det kun er en retorik, vi ser i medier og fra offentlige instanser. Jeg tror, at løsningen på den her slutshaming til dels ligger i opdragelsen af vores børn. Som 13 årig sendte en daværende klassekammerat nogle pikante billeder til sin kæreste, som han senere delte med sine venner. På et tidspunkt når de til min anden veninde og jeg. Jeg er ikke stolt af det, men det første jeg tænkte, var også: “hold kæft hvor var det dumt”.
  Men nej, det var jo ham, der var idioten. Og lige netop det, tror jeg vi alle skal blive bedre til at lære hinanden og vores børn. Billedet du har brugt til indlægget, er fantastisk, fordi det netop understreger både din og min pointe: vi har et problem – vi pålægger de forkerte et ansvar som slet ikke er deres. Personligt synes jeg folk skulle have lov til at gå nøgne rundt uden at få at vide, at de i så fald selv lægger op til en voldtægt etc.
  Argh! Det her gør mig lidt sur.
  Heldigvis for mig, har jeg aldrig rigtig haft nosser til de helt pikante billeder, så jeg er ikke i farezonen som sådan, men jeg har en ekskæreste eller to, der ligger inde på et par (hvis jeg skal sige det selv) ret sprøde billeder af mig i undertøj ;-)

  Nå men: KÆMPE applaus for at tage et emne op, som er pisse vigtigt. Især med den vinkel, du har valgt. Jeg tror, jeg vil fejre det i aften, ved at tage lige præcis det på, som jeg har lyst til – “slutty” eller ej.

  Svar
 10. Pernille S

  PREACH IT SISTER!

  Er TOTALT enig med dig, og intet gør mig vredere end Viborg-mappe, slutshaming og måden man omtaler kvinder på i (visse) medier. Det er bare IKKE okay!!
  Det kan ALDRIG blive en kvindes egen skyld, at hun bliver voldtaget, udstillet eller andet, fordi “hun tog slutty tøj på”, “fordi hun var dum nok til at sende et billede”, bla bla bla! Fat det nu – det er sguda mændene, der har et problem her!

  Og no offense overfor mine medsøstre, men som kvinder, synes jeg faktisk at det er vores pligt fuldstændigt at stoppe med at omtale noget som “Kvinders egen skyld” – det er jo brænde på mændenes bål for filan! Im so sorry to say this, men kvinde er virkelig kvinde værst ind i mellem. Så kan det godt være man ikke selv sender sexy billeder til ens kæreste, and so freaking what; Præcis som Kia beskriver det, skal man dælme ha muligheden uden at NOGEN ser skævt til en eller udnytter den “trust” man viser et andet menneske.

  Ville jeg sige til min egen datter, at hun skulle “tænke sig om” inden hun sendte nøgenbilleder? Hmm, ja, men dermed ikke sagt, at hun ikke skal gøre hvad hun har lyst til – for det er ligeså meget hendes ret, som det er alle andres!

  Iøvrigt blev jeg max forarget over DR 3 DOK forleden, hvor 3 mænd i forskellige aldre fik lov til at møde deres “porn star” – altså en kvinde/mand de i flere år havde siddet og fornøjet sig til. De to mænd, som var heteroseksuelle, udviste i starten MEGET lidt respekt overfor kvinder; den ene blev sågar ved med at sige “det er deres eget valg [at de går ind i pornobranchen], de er voksne mennesker og har selv samtykket” – hvilekt han hårdnakket blev ved med at påstå efter at have set en 19-årig pige (!!!) til en casting på en live-porno-hjemmeside. Efter at de havde været vidne til mangt og meget, samt talt med en tidligere pornoskuespillerinde, kunne de godt se at det måske ikke var såå fint i kanterne igen. Og den ene mand udtalte herefter “nu har jeg fået respekt for kvinderne”… ! Hvor fucked op er det ikke lige?!

  Svar
 11. Malene

  Jeg er helt enig i, at det primære problem i en sag som denne er, at der er nogen, der har delt billederne. Selvfølgelig er det da det, og hvis det var min søn om nogle år, ville jeg have lige så røde ører som han burde have.

  Men når det er sagt, synes jeg ikke, der er noget forgjort i at opfordre unge piger til at tænke sig om, inden de tager nøgenbilleder af sig selv og sender dem et sted hen, hvor de ikke har nogen form for kontrol med, hvad der sker med dem sidenhen. Jeg synes faktisk, det er helt på sin plads i en tid, hvor rigtig mange unge ikke har lært at beskytte sig selv og deres personlige oplysninger (og billeder).

  Ordvalget “for Guds skyld” er muligvis lidt uheldigt, men jeg kan godt forstå frustrationen.

  Når politiet åbenbart ikke kan finde gerningsmanden er det vel på sin plads (og det eneste fornuftige) at bede potentielle ofre om at passe på sig selv for at undgå at blive det næste offer, og jeg synes, det er en voldsom overreaktion at kalde det victimblaming og slutshaming.

  Er det så helt no-go at forsøge at lære unge mennesker, hvordan man beskytter sig selv mod at blive udsat for cyber-crimes? Fordi de så en dag kan føle, at de selv bærer en lille del af ansvaret, den dag der ligger et nøgenbillede af dem på nettet? Men det gør de da også, for hvis billedet ikke var taget, kunne det aldrig komme til at ligge der. Det gør bare ikke forbrydelsen mindre alvorlig.

  Jeg har i hvert fald tænkt mig at gøre alt for at lære mine børn, at de selv har ansvaret for at beskytte sig, når de færdes i verden af “moderne” medier – For Guds skyld eller for deres egen!

  Svar
 12. Malene

  I min verden svarer det i øvrigt (i mindre målestok) til, at det er virkelig usmart at gå alene gennem skoven/forbi Botanisk Have/skyde genvej over kirkegården midt om natten. Vi ved jo, at voldtægtsmændene er derude, og det bliver aldrig kvindens skyld – Men derfor er der da ingen grund til at gå de steder, hvor risikoen for overfald er størst.

  Svar
 13. Mie Lisa

  Amen to that altså! Hvor er det SÅ rigtigt. Har faktisk lige netop tænkt det samme, undret mig og blevet irriteret. For hvis ikke man kan sende en kæk tanke i form af et billede til ens kæreste, flirt, whatever… med den smigrende hensigt det som regel har, uden samtidig at skulle være bange for misbrug af disse, fordi stodderen ikke fanger den kompliment, respekt og tillid, der ligger i beskeden – ja så er der altså noget galt! Helt enig. Noget galt med debattens fokus – at det er pigerne skyld, “de kunne jo bare tænke sig om”… Alt med måde selvfølgelig – men sikke noget vrøvl. Det jeg håber kommer ud af det her lige nu, er en tørke-periode af hotte, søde beskeder fra kvinder til den mand de nu gerne ville smigre. Så resten af den mandlige befolkning, der godt kan finde ud af at opføre sig ordentligt kan nedstirre og fryse de uforskammede handyr ud af flokken.
  Over and out.

  Svar
 14. stine

  Jeg er selv oprindeligt fra Viborg og ‘Viborg-mappen’ eksisterede også da jeg gik i folkeskole for 6-7 år siden – jeg har mange veninder der er i den, ordi de har sendt billeder i kærlighedens-rus, men jeg kan simpelthen ikke forstå, at den fortsat deles og diskuteres. Det er en æld-gammel sag, der for længst var ude af f.eks. min verden, indtil debatten igen-igen blev revet op af de danske medier… KOM NU VIDERE DANMARK og opfør jer ordenligt drenge!

  God weekend :-)

  Svar
 15. A

  Jeg er så enig! Tak for at tage emnet op.
  Jeg oplevede en gang for mange år siden, at en fyr tog billeder af mig uden at jeg havde nogen som helst idé om det! Han var heldigvis ikke dum nok til at sende det videre (det havde været strafbart, det var det sådan set også bare at tage billederne, men som polititiet sagde kunne jeg intet bevise), men han viste det til nogle venner lokalområdet og pludselig blev jeg kaldt en luder og skank, rygterne gik og pludselig påstod alle at have set billederne (hvilket heldigvis viste sig ikke at være sandt). Jeg var så flov og ydmyget og det var som om alle synes det var min skyld og at jeg var billig, selvom det var ham det havde været et kæmpe svin og gemt et kamera. Jeg havde bare været sammen med en fyr jeg var vild med. Selvom det er rigtig mange år siden efterhånden får jeg stadig ondt i maven hver eneste gang jeg tænker på det. Tænkt hvis det, på trods af mine trusler om at jeg anmelder ham med det samme, nogensinde slap ud.
  Jeg kunne på trods af ovenstående ALDRIG finde på at sende noget til nogen, for jeg ved hvor forfærdeligt det er, hvis det slipper ud. Men vi skal stoppe slutshaming, for uanset hvordan de billeder er blevet taget, så ved vi intet om den pigen eller forholdende de er blevet taget under, og selv hvis de er taget og sendt helt frivilligt, så er det aldrig okay at sende dem videre. Det kan seriøst ødelægge et menneske at så noget kommer ud og især når man så giver pigen skylden for det overhovedet er sket efterfølgende. Det er simpelthen ikke okay at krænke andre mennesker på den måde.

  Svar
 16. Pingback: "No shame here!" - you better be fierce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *